nufnang

Tuesday, September 16, 2008

Salam

Salam Ramadhan yg ke-16hari...Pejam celik dah 16 hari kita berpuasa.Semoga segala amalan kita akan di terima ALLAH SWT..Tak ada apa yang menarik saya nak kongsi hari ini..

Salam Syaaban - Ramadhan buat semua:

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
" Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.Sempena akan tibanya bulan Ramadhan yang tidak lama lagi saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk , diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Saya juga memohon dihalalkan semuanya terutama makan dan minum. Saya juga telah memaafkan anda dan telah menghalalkan segalanya. Didoakan agar anda mendapat 'puasa mabrur' bermula tahun ini dan selamanya. Nak tunggu kad raya baru nak bermaafan takut terlambat…..bermaafan hendaklah dilakukan setiap detik sesama manusia lebih-lebih lagi dengan Allah Taala.
Amin….

No comments: